Pyszne, orzeźwiające, warstwowe ciasto na biszkopcie składające się z cytrynowego kremu budyniowego i lekkiej cytrynowej pianki z dodatkiem słodkich brzoskwiń.
Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na krem cytrynowy:
- 3 cytryny
- 1,5 szklanki wody
- 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
- 1,5 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
Składniki na piankę cytrynową:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń
Pozostałe składniki:
- około 150 g herbatników
Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami - przepis:
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm (można również użyć formę o wymiarach 25 x 30 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe), wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nasącz biszkopt wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
- Przygotuj krem cytrynowy. Wyciśnij sok z cytryn. Do soku wlej wodę. Odlej pół szklanki wody z sokiem. Pozostały płyn zagotuj z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozmieszaj proszki budyniowe. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się soku z wodą i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Przygotuj piankę cytrynową. Galaretkę rozpuść w 0,5 szklance wrzątku i pozostaw do ostudzenia. Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj ostudzoną galaretkę, krótko zmiksuj. Do masy dodaj pokrojone brzoskwinie. Wymieszaj.
- Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem cytrynowy. Kolejno ułóż herbatniki i piankę cytrynową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz