Pyszne, orzeźwiające, warstwowe ciasto na biszkopcie składające się z cytrynowego kremu budyniowego i lekkiej cytrynowej pianki z dodatkiem słodkich brzoskwiń.
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na krem cytrynowy:
3 cytryny
1,5 szklanki wody
2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
1,5 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
Składniki na piankę cytrynową:
500 ml śmietany kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
Pozostałe składniki:
około 150 g herbatników
Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami - przepis:
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm (można również użyć formę o wymiarach 25 x 30 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe), wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. Nasącz biszkopt wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Przygotuj krem cytrynowy. Wyciśnij sok z cytryn. Do soku wlej wodę. Odlej pół szklanki wody z sokiem. Pozostały płyn zagotuj z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozmieszaj proszki budyniowe. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się soku z wodą i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Masę pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Przygotuj piankę cytrynową. Galaretkę rozpuść w 0,5 szklance wrzątku i pozostaw do ostudzenia. Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj ostudzoną galaretkę, krótko zmiksuj. Do masy dodaj pokrojone brzoskwinie. Wymieszaj.
Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem cytrynowy. Kolejno ułóż herbatniki i piankę cytrynową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz