Puszyste, wspaniale pachnące malinami i migdałami, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane.
Ciasto migdałowe z malinami - składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 220 g mielonych migdałów
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g malin świeżych lub mrożonych
Ciasto migdałowe z malinami - przepis:
- W misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pojedynczo dodawaj jajka, miksuj po każdym dodaniu. Kolejno dodawaj do miski naprzemiennie mąkę i mielone migdały, za każdym razem ucierając. Na samym końcu dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóz papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż maliny, lekko wciskając je w ciasto.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
- Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz