poniedziałek, 3 maja 2021

Ciasto migdałowe z malinami

Puszyste, wspaniale pachnące malinami i migdałami, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane.
Ciasto migdałowe z malinami



Ciasto migdałowe z malinami - składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 220 g mielonych migdałów
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g malin świeżych lub mrożonych


Ciasto migdałowe z malinami - przepis:

  • W misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pojedynczo dodawaj jajka, miksuj po każdym dodaniu. Kolejno dodawaj do miski naprzemiennie mąkę i mielone migdały, za każdym razem ucierając. Na samym końcu dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóz papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż maliny, lekko wciskając je w ciasto. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto migdałowe z malinami

Ciasto migdałowe z malinami

Ciasto migdałowe z malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz