Puszyste, wspaniale pachnące malinami i migdałami, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane.
Ciasto migdałowe z malinami - składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
220 g mielonych migdałów
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g malin świeżych lub mrożonych
Ciasto migdałowe z malinami - przepis:
W misce utrzyj miękkie masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pojedynczo dodawaj jajka, miksuj po każdym dodaniu. Kolejno dodawaj do miski naprzemiennie mąkę i mielone migdały, za każdym razem ucierając. Na samym końcu dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóz papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż maliny, lekko wciskając je w ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz