środa, maja 26, 2021

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze możesz przygotować zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i z brzoskwiniami z puszki, a także z innymi owocami, np. z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, krótko zmiksować i gotowe.
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami



Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • dodatkowo: bułka tarta i cukier puder

Ciasto ucierane na kefirze - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj kefir i olej, krótko zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
  • Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój w kostkę.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przez sitko bułką tartą. 
  • Na wierzchu poukładaj brzoskwinie.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Po upieczeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami

Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami


7 komentarzy:

  1. Super pomysł, z doświadczenia wiem że wypieki na kefirze czy maślance wychodzą lekkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :) Tak, ciasta i placuszki na bazie kefiru czy maślanki są pyszne i puszyste. :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. 2 raz wyszedł mi zakalec 😔jak myślisz z jakiego powodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęstszą przyczyną zakalca jest zła temperatura składników (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej), a tak że zbyt długie mieszanie ciasta. Mam nadzieję, że następnym razem się uda. Życzę powodzenia i pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Te ciasto to jakiś żart więc Aniu podejrzewam że to nie Twoja wina. Dostosowałam się do wszelkich wskazówek łącznie z temperaturą produktów i długości mieszania, ciasto jest tak twarde zbite i tak nie smaczne że ten cały przepis to parodia wypieku. Szkoda czasu i produktów

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam z przeterminowanego kefiru, z zimnych składników i długo mieszałam bo odeszłam od miksera. Zrobiłam jako muffinki - wyszły rewelacyjne!!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger