Ciasto ucierane na kefirze możesz przygotować zarówno ze świeżymi brzoskwiniami, jak i z brzoskwiniami z puszki, a także z innymi owocami, np. z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, krótko zmiksować i gotowe.
Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami - składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
400 g kefiru
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
około 300 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
dodatkowo: bułka tarta i cukier puder
Ciasto ucierane na kefirze - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
Dodaj kefir i olej, krótko zmiksuj.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie krótko zmiksuj.
Świeże brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój w kostkę.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przez sitko bułką tartą.
Na wierzchu poukładaj brzoskwinie.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Po upieczeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Najczęstszą przyczyną zakalca jest zła temperatura składników (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej), a tak że zbyt długie mieszanie ciasta. Mam nadzieję, że następnym razem się uda. Życzę powodzenia i pozdrawiam! :)
Te ciasto to jakiś żart więc Aniu podejrzewam że to nie Twoja wina. Dostosowałam się do wszelkich wskazówek łącznie z temperaturą produktów i długości mieszania, ciasto jest tak twarde zbite i tak nie smaczne że ten cały przepis to parodia wypieku. Szkoda czasu i produktów
Super pomysł, z doświadczenia wiem że wypieki na kefirze czy maślance wychodzą lekkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :) Tak, ciasta i placuszki na bazie kefiru czy maślanki są pyszne i puszyste. :) Pozdrawiam :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń2 raz wyszedł mi zakalec 😔jak myślisz z jakiego powodu?
OdpowiedzUsuńNajczęstszą przyczyną zakalca jest zła temperatura składników (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej), a tak że zbyt długie mieszanie ciasta. Mam nadzieję, że następnym razem się uda. Życzę powodzenia i pozdrawiam! :)
UsuńTe ciasto to jakiś żart więc Aniu podejrzewam że to nie Twoja wina. Dostosowałam się do wszelkich wskazówek łącznie z temperaturą produktów i długości mieszania, ciasto jest tak twarde zbite i tak nie smaczne że ten cały przepis to parodia wypieku. Szkoda czasu i produktów
OdpowiedzUsuńRobiłam z przeterminowanego kefiru, z zimnych składników i długo mieszałam bo odeszłam od miksera. Zrobiłam jako muffinki - wyszły rewelacyjne!!!!
OdpowiedzUsuń