Polecam pyszną, duszoną karkówkę, która przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom pikantnych aromatów. Musztarda i ketchup nadaje mięsu ciekawego smaku, a czosneki sos słodko-pikantny dodaje ostrości. To idealny pomysł na pyszny obiad!
Karkówka w pikantnym sosie - składniki:
1 kilogram karkówki
3 cebule
5 ząbków czosnku
5 łyżek musztardy sarepskiej
3 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżki sosu słodko-pikantnego (użyłam z Tao Tao)
1,5 szklanki wody
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
dodatkowo: mąka do obtaczania + olej do smażenia
Karkówka w pikantnym sosie - przepis:
Karkówkę pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Mięso obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż mięso.
Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
Do garnka przełóż mięso, dodaj cebulę z czosnkiem, musztardę, ketchup, sos słodko-pikantny i wodę. Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 10 minut - do miękkości mięsa. Sos dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz