wtorek, 25 maja 2021

Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką, mozzarellą i słodką śmietanką to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub kolację. Proste, szybkie i pyszne danie. :)
Makaron z szynką i mozzarellą



Makaron z szynką i mozzarellą - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędliny
  • 175 g sera mozzarella
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Makaron z szynką i mozzarellą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, smaż około 8 minut - do zarumienienia. 
  • Na patelnię wlej śmietankę, dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Do sosu włóż makaron, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron z szynką i mozzarellą

Makaron z szynką i mozzarellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz