Makaron z szynką, mozzarellą i słodką śmietanką to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu obiad lub kolację. Proste, szybkie i pyszne danie. :)
Makaron z szynką i mozzarellą - składniki:
350 g makaronu
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g wędliny
175 g sera mozzarella
200 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Makaron z szynką i mozzarellą - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, smaż około 8 minut - do zarumienienia.
Na patelnię wlej śmietankę, dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Do sosu włóż makaron, dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz