poniedziałek, 17 maja 2021

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką z dodatkiem puszystego, twarogowego serka ziołowego to pomysł na szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad. Polecam! :)
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką



Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 średnie marchewki
  • biała część pora
  • 150 g serka ziołowego typu Almette
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, ostra papryka, słodka papryka



Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Filety z piersi kurczaka przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Filety z piersi kurczaka włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora pokrój w półplasterki. Warzywa dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj serek ziołowy, wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż filety, na filety wyłóż warzywa z serkiem.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Smacznego!
Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkowo-porową pierzynką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz