Gotowane piersi z kurczaka zapiekane pod pierzynką z serka śmietankowego i mozzarelli z dodatkiem brokuła, to przepyszny pomysł na lekki i sycący obiad.
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 270 g serka śmietankowego typu Almette
- 125 g tartej mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
Piersi z kurczaka zapiekane z brokułem - przepis:
- W garnku zagotuj bulion, dodaj oczyszczone piersi z kurczaka, gotuj przez 30 minut.
- Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
- W miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, 75 g mozzarelli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
- Ugotowanego kurczaka porwij na mniejsze kawałki.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż kawałki kurczaka, kolejno wyłóż serek wymieszany z mozzarellą i przyprawami, na wierzchu ułóż brokuły. Całość posyp pozostałą mozzarellą.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz