Pyszne, delikatne, wspaniale pachnące, idealne na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek, placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem jabłka.
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - składniki:
125 g kaszy jaglanej
500 ml mleka
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy (16 g)
2 małe jabłka
dodatkowo: olej do smażenia
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera.
Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz