poniedziałek, 31 maja 2021

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Wyśmienite roladki drobiowe z dodatkiem kaszy jaglanej, szpinaku i sera żółtego. 
Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem


Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 100 g sera żółtego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • do panierowania: mąka + 1-2 jajka + bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia


Roladki drobiowe faszerowane z kaszą jaglaną i szpinakiem - przepis:

  • Rozmróź szpinak.
  • Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Do miski wsyp kaszę, dodaj rozmrożony szpinak, starty na średnich oczkach tarki ser żółty i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Roladki drobiowe faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz