Pyszna i sycąca sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką konserwową, która doskonale sprawdzi się w roli przekąski, kolacji lub podczas imprezy.
Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką - składniki:
1 szklanka ryżu
4 marchewki
200 g szynki
1 słoik papryki konserwowej (masa po odsączeniu: około 300 g)
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: 220 g)
3 łyżki majonezu
sól i pieprz
Sałatka ryżowa z szynką, marchewką i papryką - przepis:
Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Marchewkę ugotuj do miękkości. Pozostaw do ostudzenia.
Szynkę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.
Do miski dodaj ryż, szynkę, marchewkę, paprykę, odsączoną kukurydzę, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz