sobota, 29 maja 2021

Sernik czekoladowy

Ekpresowy w przygotowaniu sernik czekoladowy przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom mocno czekoladowych wypieków i ciężkich, gęstych, mazistych serników. 
Sernik czekoladowy



Sernik czekoladowy - składniki:

  • 350 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady


Składniki na polewę:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Sernik czekoladowy - przepis:

  • Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Twaróg, mascarpone, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną zmiksuj ze sobą. Dodaj jajka, ponownie zmiksuj. Dodaj czekolady, ponownie zmiksuj. Dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 30 minut. W tym czasie piekarnik ma być zamknięty.
  • Po upływie powyższego czasu lekko otwórz piekarnik i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz z masłem. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto polej polewą. 
Smacznego!
Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz