Wyśmienite, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: budyniowej i śmietankowej z bananami. Prosto, szybko i pysznie!
Budyniowiec z bananami - składniki:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 100 g masła
- 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 kg bananów
- około 250 g herbatników
- garść płatków migdałowych
Budyniowiec z bananami - składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Budyniowiec z bananami - przepis:
- Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Zagotuj.
- Pozostałe 250 ml mleka zmiksuj z proszkami budyniowymi, mąką i żółtkami. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki, wylej jeszcze ciepły budyń, równomiernie rozsmaruj. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie włóż na 1 godzinę do lodówki.
- Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj.
- Na schłodzone ciasto wyłóż 1/3 ubitej śmietany, kolejno obrane banany i pozostałą śmietanę. Wierzch ciasta oprósz płatkami migdałowymi.