Wyśmienite, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: budyniowej i śmietankowej z bananami. Prosto, szybko i pysznie!
Budyniowiec z bananami - składniki:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
100 g masła
2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
5 łyżek mąki pszennej
3 żółtka
1 kg bananów
około 250 g herbatników
garść płatków migdałowych
Budyniowiec z bananami - składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki (30%)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Budyniowiec z bananami - przepis:
Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Zagotuj.
Pozostałe 250 ml mleka zmiksuj z proszkami budyniowymi, mąką i żółtkami. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki, wylej jeszcze ciepły budyń, równomiernie rozsmaruj. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie włóż na 1 godzinę do lodówki.
Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj.
Na schłodzone ciasto wyłóż 1/3 ubitej śmietany, kolejno obrane banany i pozostałą śmietanę. Wierzch ciasta oprósz płatkami migdałowymi.
Roladki drobiowe w panierce owsiano - serowej - składniki na panierkę:
3 jajka
4 łyżki mąki
100 g sera żółtego
9 łyżek płatków owsianych
0,5 pęczka natki pietruszka
Roladki drobiowe w panierce owsianej - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż, ale nie rozcinaj ich do końca. Mięso dość cienko rozbij, najlepiej przez folię spożywczą, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Na każdego fileta połóż dwa plasterki szynki i dwa plasterki sera żółtego. Filety ściśle zwiń w roladkę.
Przygotuj panierkę. Do miseczki wbij jajka, dodaj starty na średnich oczkach tarki ser żółty, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Roladki najpierw obtaczaj w mące, a następnie panieruj w mieszance owsiano-serowej.
Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia, po czym przełóż je do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Wyśmienity przepis na rurki cannelloni nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego zapiekane na sosie pomidorowym z dodatkiem beszamelu. To pożywne danie smakuje doskonale!
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - przepis:
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj mięso mielone. Smaż przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni roztop masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i smaż przez około 5-7 minut - do momentu zredukowania się sosu. Do sosu dodaj suszone pomidory. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos.
Przygotuj beszamel. Na patelni, na najmniejszej mocy palnika, roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas mieszając powoli wlej mleko. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotuj wciąż mieszając przez około 6-7 minut - do zgęstnienia sosu.
Cannelloni napełnij mięsnym farszem.
Na dno dużego naczynia żaroodpornego wylej sos pomidorowy, ułóż nadziane cannelloni, posyp połową sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, wyłóż beszamel, posyp pozostałą częścią startego sera. Na wierzchu wyłóż beszamel.
Cannelloni wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Zwarty, a jednocześnie niesamowicie puszysty i delikatny sernik kryjący w swym wnętrzu ugotowany budyń waniliowy. Polecam, sernik budyniowy jest naprawdę przepyszny! :)
Sernik budyniowy - składniki na spód:
200 g herbatników maślanych
100 g masła
Sernik budyniowy - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
4 jajka
175 ml śmietany kremówki 30%
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sernik budyniowy - dodatkowe składniki na masę serową:
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
300 ml mleka
Sernik budyniowy - składniki na polewę czekoladową:
80 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki 30%
Sernik budyniowy - przepis:
Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku zagotuj 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż twaróg, wbij jajka, dodaj śmietankę, cukier puder, proszek budyniowy, mąkę i ugotowany zimny budyń. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przepyszne, słodko-kwaśne ciasto składające się z trzech warstw: kakaowego biszkoptu, lekkiego kremu jogurtowo-wiśniowego i kremu śmietankowego. Ciasto wiśniowo-jogurtowe jest bardzo smaczne, orzeźwiające i aromatyczne. Polecam!
Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Składniki na warstwę wiśniowo-jogurtową:
800 ml jogurtu naturalnego
300 g wydrylowanych wiśni
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
4 łyżki żelatyny
2/3 szklanki zimnej wody
400 ml śmietany kremówki 30%
Składniki na warstwę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto jogurtowo-wiśniowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.
Formę o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
Przygotuj masę wiśniową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Wiśnie zmiksuj blenderem. Do miski przełóż jogurt, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, krótko zmiksuj. Dodaj wiśnie, ponownie zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Wyłóż masę jogurtowo-wiśniową. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz startą czekoladą.
Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z lekkim musem śmietankowo-jagodowym, którego wierzch dopełniają jagody i galaretka o smaku owoców leśnych. Ciasto czekoladowe z musem jagodowym nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale się prezentuje. :)
Składniki na ciasto:
2 duże jajka
1 szklanka mleka
120 ml oleju rzepakowego
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka wrzątku
Składniki na mus jagodowy:
1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki cukru
650 ml śmietany kremówki 30%
2,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki zimnej wody
Składniki na wierzch:
1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
2 galaretki o smaku owoców leśnych
2,5 szklanki wrzątku
Ciasto czekoladowe z jagodami - przepis:
Przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka połącz z mlekiem i olejem.
Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz jajka wymieszane z mlekiem i olejem. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec wlej wrzącą wodę i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut.
Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
Przygotuj mus jagodowy. Jagody przełóż do rondelka wraz z cukrem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż owoce się rozpadną. Jagody przetrzyj przez sitko i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj przetarte jagody. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
Mus jagodowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Na musie ułóż jagody, całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - przepis:
Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka.
Makron wsyp na blachę z wyposażenia piekarnika. Makaron wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut - do zarumienienia.
Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, smaż przez 5 minut. Dodaj paprykę, smaż przez około 8 minut.
Zarumieniony makaron przełóż na patelnię i zalej bulionem w takiej ilości, by wystawał około 1 cm ponad makaron. Przemieszaj, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Jeśli po wchłonięciu bulionu makaron będzie jeszcze lekko twardy, możesz dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
Do ugotowanego makaronu dodaj sos sojowy, przesmażonego kurczaka, paprykę i pieczarki. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
Pulpety w sosie warzywnym - przepis:
Przygotuj pulpety. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek i cząber. Dokładnie wymieszaj mięsną masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewką i pietruszką oraz pokrojonym w drobną kostkę porem. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut.
Po upływie powyższego czasu dodaj do pulpetów śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Przepyszne, wspaniale pachnące ciasto z jabłkami, konfiturą wiśniową i wyśmienitą, chrupiącą warstwą wierzchnią, na którą składają się płatki kukurydziane w karmelu. Polecam! :)
Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki migdałów
150 g roztopionego i ostudzonego masła
4 jajka
2/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
0,5 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto z jabłkami i wiśniami - składniki na wierzch:
1 łyżka masła
0,5 szklanki brązowego cukru
2 łyżki śmietany 12%
1,5 szklanki płatków kukurydzianych
około 150 g konfitury wiśniowej
Ciasto z jabłkami i wiśniami - przepis:
Migdały zmiel i wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej do masy roztopione masło. Kolejno dodaj aromat i w kilku partiach wsyp mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Przygotuj chrupiący wierzch. Do rondelka przełóż masło, cukier i śmietanę. Zagotuj. Mieszankę zdejmij z ognia, dodaj płatki kukurydziane, wymieszaj.
Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z piekarnika, wierzch posmaruj konfiturą (pomiędzy kawałkami jabłek), po czym wyłóż masę z płatkami kukurydzianymi.
Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 25 minut.
Kapustę posiekaj, przełóż do miski, zalej wrzątkiem w taki sposób, by woda sięgała ponad 1 cm, odstaw na bok na 5 minut, po czym odsącz na sitku.
Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć kiełbasę, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 3-4 minuty. Dodaj kapustę, marchewkę i wodę. Dorzuć również przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut.
Kiedy kapusta będzie miękka dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec wsyp drobno posiekany koperek.
Ciasto Brzdąc to wyśmienite ciasto składające się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych konfiturą wiśniową i lekką masą śmietanowo-kakaową.
Ciasto Brzdąc - składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Ciasto Brzdąc - składniki na masę śmietanowo-kakaową:
500 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki żelatyny
Pozostałe składniki:
1 konfitura wiśniowa (około 250 g)
100 g gorzkiej czekolady
Ciasto Brzdąc - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i przesiane kakao. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy śmietankowej żelatynę. Krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszaj ze sobą. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Nasącz połową ponczu. Posmaruj połową konfitury. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ponownie naponczuj, posmaruj konfiturą i wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Przepyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe na serku homogenizowanym kryjące w swym wnętrzu truskawki, które bez problemu można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami czy malinami.
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki:
500 g mąki pszennej
20 g drożdży
3 łyżki cukru
0,5 szklanki letniego mleka
50 g masła, roztopionego i ostudzonego
200 g serka homogenizowanego waniliowego
1 cukier waniliowy (16 g)
1 jajko
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki na kruszonkę:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
Bułki drożdżowe z truskawkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, serek homogenizowany, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 10-12 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszcz i na jego środku połóż 1-2 truskawki. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posyp bułki wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.