Wyśmienite, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia składające się z dwóch warstw: budyniowej i śmietankowej z bananami. Prosto, szybko i pysznie!
Budyniowiec z bananami - składniki:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
100 g masła
2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
5 łyżek mąki pszennej
3 żółtka
1 kg bananów
około 250 g herbatników
garść płatków migdałowych
Budyniowiec z bananami - składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietany kremówki (30%)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Budyniowiec z bananami - przepis:
Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Zagotuj.
Pozostałe 250 ml mleka zmiksuj z proszkami budyniowymi, mąką i żółtkami. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki, wylej jeszcze ciepły budyń, równomiernie rozsmaruj. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie włóż na 1 godzinę do lodówki.
Przygotuj masę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj.
Na schłodzone ciasto wyłóż 1/3 ubitej śmietany, kolejno obrane banany i pozostałą śmietanę. Wierzch ciasta oprósz płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz