Przepyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe na serku homogenizowanym kryjące w swym wnętrzu truskawki, które bez problemu można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami czy malinami.
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki:
500 g mąki pszennej
20 g drożdży
3 łyżki cukru
0,5 szklanki letniego mleka
50 g masła, roztopionego i ostudzonego
200 g serka homogenizowanego waniliowego
1 cukier waniliowy (16 g)
1 jajko
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki na kruszonkę:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
Bułki drożdżowe z truskawkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, serek homogenizowany, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 10-12 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszcz i na jego środku połóż 1-2 truskawki. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posyp bułki wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz