Wyśmienity przepis na rurki cannelloni nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego zapiekane na sosie pomidorowym z dodatkiem beszamelu. To pożywne danie smakuje doskonale!
Cannelloni z mięsem mielonym - składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 250 g makaronu cannelloni
- 5 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 500 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 15 połówek pomidorów suszonych
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru
Składniki na beszamel:
- 400 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - przepis:
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Dodaj mięso mielone. Smaż przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni roztop masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, przyprawy i smaż przez około 5-7 minut - do momentu zredukowania się sosu. Do sosu dodaj suszone pomidory. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos.
- Przygotuj beszamel. Na patelni, na najmniejszej mocy palnika, roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Cały czas mieszając powoli wlej mleko. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotuj wciąż mieszając przez około 6-7 minut - do zgęstnienia sosu.
- Cannelloni napełnij mięsnym farszem.
- Na dno dużego naczynia żaroodpornego wylej sos pomidorowy, ułóż nadziane cannelloni, posyp połową sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, wyłóż beszamel, posyp pozostałą częścią startego sera. Na wierzchu wyłóż beszamel.
- Cannelloni wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz