Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z lekkim musem śmietankowo-jagodowym, którego wierzch dopełniają jagody i galaretka o smaku owoców leśnych. Ciasto czekoladowe z musem jagodowym nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale się prezentuje. :)
Składniki na ciasto:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 120 ml oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wrzątku
Składniki na mus jagodowy:
- 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
- 4 łyżki cukru
- 650 ml śmietany kremówki 30%
- 2,5 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki zimnej wody
Składniki na wierzch:
- 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 2,5 szklanki wrzątku
Ciasto czekoladowe z jagodami - przepis:
- Przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka połącz z mlekiem i olejem.
- Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz jajka wymieszane z mlekiem i olejem. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec wlej wrzącą wodę i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut.
- Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Przygotuj mus jagodowy. Jagody przełóż do rondelka wraz z cukrem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż owoce się rozpadną. Jagody przetrzyj przez sitko i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj przetarte jagody. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
- Mus jagodowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Na musie ułóż jagody, całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Inspiracja: ilovebake.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz