sobota, 19 czerwca 2021

Ciasto czekoladowe z jagodami

Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z lekkim musem śmietankowo-jagodowym, którego wierzch dopełniają jagody i galaretka o smaku owoców leśnych. Ciasto czekoladowe z musem jagodowym nie tylko świetnie smakuje, ale również doskonale się prezentuje. :)
Ciasto czekoladowe z jagodami




Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wrzątku


Składniki na mus jagodowy:

  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki zimnej wody

Składniki na wierzch:

  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2,5 szklanki wrzątku

Ciasto czekoladowe z jagodami - przepis:

  • Przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka połącz z mlekiem i olejem.
  • Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz jajka wymieszane z mlekiem i olejem. Wszystkie składniki połącz ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej. Na koniec wlej wrzącą wodę i ponownie wymieszaj rózgą kuchenną. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj mus jagodowy. Jagody przełóż do rondelka wraz z cukrem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż owoce się rozpadną. Jagody przetrzyj przez sitko i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj przetarte jagody. Pod koniec ubijania  cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Mus jagodowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Na musie ułóż jagody, całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z jagodami



Inspiracja: ilovebake.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz