Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - przepis:
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie, przy pomocy łyżki, wydrąż środki. Cukinię oprósz solą. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu.
Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso. Smaż przez 10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Wydrążony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem. Dodaj na patelnię wraz z ugotowaną kaszą kuskus i posiekaną natką pietruszki. Całość smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw.
Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Cukinie nadziej przygotowanym farszem. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w cienkie paski.
Cukinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz