sobota, 5 czerwca 2021

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i kaszą kuskus z dodatkiem mozzarelli to pyszny pomysł na lekki i szybki obiad lub kolację.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus



Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - przepis:

  • Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie, przy pomocy łyżki, wydrąż środki. Cukinię oprósz solą. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu.
  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso. Smaż przez 10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
  • Wydrążony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem. Dodaj na patelnię wraz z ugotowaną kaszą kuskus i posiekaną natką pietruszki. Całość smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw.
  • Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Cukinie nadziej przygotowanym farszem. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w cienkie paski.
  • Cukinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz