▼
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej
Kotlety drobiowe w cieście i panierce koperkowej to pyszny sposób na przyrządzenie filetów z piersi kurczaka. :)
Składniki na marynatę:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1/4 szklanki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ostra papryka
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na panierkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 pęczka koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, włóż kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko. Krótko zmiksuj.
- Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekany koperek i zioła prowansalskie.
- Każdy kawałek mięsa najpierw dokładnie obtocz w cieście, a następnie w panierce.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz