poniedziałek, 21 czerwca 2021

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w cieście i panierce koperkowej to pyszny sposób na przyrządzenie filetów z piersi kurczaka. :)
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej



Składniki na marynatę:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka, ostra papryka

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej

Składniki na panierkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Kotlety drobiowe w panierce koperkowej - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Olej wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, włóż kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko. Krótko zmiksuj.
  • Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj posiekany koperek i zioła prowansalskie.
  • Każdy kawałek mięsa najpierw dokładnie obtocz w cieście, a następnie w panierce.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Kotlety drobiowe w panierce koperkowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz