Wyśmienite kotlety drobiowe zapiekane z pomidorami z dodatkiem dwóch rodzajów musztardy, majonezu i sera żółtego.
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - składniki na kotlety:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Pozostałe składniki:
- 3 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 75 g sera żółtego
- przyprawy: sól i pieprz
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - przepis:
- Przygotuj koltety. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki.
- Obrane pomidory drobno pokrój, dodaj majonez, obie musztardy, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Na każdy kotlet wyłóż porcję farszu. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
- Kotlety przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz