czwartek, 3 czerwca 2021

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Wyśmienite kotlety drobiowe zapiekane z pomidorami z dodatkiem dwóch rodzajów musztardy, majonezu i sera żółtego.
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami




Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - składniki na kotlety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 75 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz


Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - przepis:

  • Przygotuj koltety. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. 
  • Obrane pomidory drobno pokrój, dodaj majonez, obie musztardy, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na każdy kotlet wyłóż porcję farszu. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Kotlety przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz