Ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron smażony z kurczakiem, papryką, pieczarkami i sosem sojowym.
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 250 g makaronu nitki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 500 g pieczarek
- bulion wołowy lub wieprzowy
- 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - przepis:
- Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka.
- Makron wsyp na blachę z wyposażenia piekarnika. Makaron wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut - do zarumienienia.
- Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, smaż przez 5 minut. Dodaj paprykę, smaż przez około 8 minut.
- Zarumieniony makaron przełóż na patelnię i zalej bulionem w takiej ilości, by wystawał około 1 cm ponad makaron. Przemieszaj, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Jeśli po wchłonięciu bulionu makaron będzie jeszcze lekko twardy, możesz dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
- Do ugotowanego makaronu dodaj sos sojowy, przesmażonego kurczaka, paprykę i pieczarki. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz