piątek, 18 czerwca 2021

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron smażony z kurczakiem, papryką, pieczarkami i sosem sojowym.
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 g makaronu nitki
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta
  • 500 g pieczarek
  • bulion wołowy lub wieprzowy
  • 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka


Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż kurczaka.
  • Makron wsyp na blachę z wyposażenia piekarnika. Makaron wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut - do zarumienienia.
  • Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, smaż przez 5 minut. Dodaj paprykę, smaż przez około 8 minut. 
  • Zarumieniony makaron przełóż na patelnię i zalej bulionem w takiej ilości, by wystawał około 1 cm ponad makaron. Przemieszaj, przykryj pokrywką i smaż na niewielkiej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Jeśli po wchłonięciu bulionu makaron będzie jeszcze lekko twardy, możesz dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
  • Do ugotowanego makaronu dodaj sos sojowy, przesmażonego kurczaka, paprykę i pieczarki. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz