poniedziałek, 14 czerwca 2021

Pulpety w sosie warzywnym

Smaczne, lekkie i delikatne pulpeciki z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora gotowane w sosie śmietanowym. :)
Pulpety w sosie warzywnym


Pulpety w sosie warzywnym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około 4 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek,cząber

Pulpety w sosie warzywnym - składniki na sos:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 0,5 małej pietruszki
  • 0,5 małej, białej części pora
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego



Pulpety w sosie warzywnym - przepis:

  • Przygotuj pulpety. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek i cząber. Dokładnie wymieszaj mięsną masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewką i pietruszką oraz pokrojonym w drobną kostkę porem. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj do pulpetów śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz