przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
Pulpety w sosie warzywnym - przepis:
Przygotuj pulpety. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek i cząber. Dokładnie wymieszaj mięsną masę.
Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewką i pietruszką oraz pokrojonym w drobną kostkę porem. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut.
Po upływie powyższego czasu dodaj do pulpetów śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz