Przepyszne naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone i borówkami. Niebo w gębie! :)
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
- około 150 g borówek
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
- Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
- Przygotuj nadzienie. Ser mascarpone zmiksuj z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym na jednolitą masę.
- Na każdym naleśniku rozsmaruj około 2 łyżek nadzienia, ułóż kilka borówek, zwiń w rulon. Pozostaw około 2-3 łyżek nadzienia do posmarowania wierzchu naleśników.
- Zwinięte naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmaruj pozostałym nadzieniem i posyp borówkami.
- Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.