sobota, lipca 31, 2021

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Przepyszne naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone i borówkami. Niebo w gębie! :)
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - składniki na nadzienie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszku budyniowego)
  • około 150 g borówek


Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj nadzienie. Ser mascarpone zmiksuj z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym na jednolitą masę. 
  • Na każdym naleśniku rozsmaruj około 2 łyżek nadzienia, ułóż kilka borówek, zwiń w rulon. Pozostaw około 2-3 łyżek nadzienia do posmarowania wierzchu naleśników.
  • Zwinięte naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmaruj pozostałym nadzieniem i posyp borówkami.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

piątek, lipca 30, 2021

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Wyśmienite, soczyste roladki drobiowe zapiekane z marchewką, mozzarellą i salami. :)
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą


Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 duże marchewki
  • 200 g mozzarelli
  • 8 plastrów salami (użyłam z suszonymi pomidorami)
  • 8 łyżeczek majonezu
  • sól i pieprz


Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - przepis:

  • Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem.
  • Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój w plastry.
  • Na każdym kawałku kurczaka ułóż mozzarellę, salami i pokrojoną w słupki marchewkę. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej roladki posmaruj łyżeczką majonezu.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą

środa, lipca 28, 2021

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Przepyszne, delikatne, migdałowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to niezawodny pomysł na wyśmienity deser.
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami




Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • około 400 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
  • garść płatków migdałowych


Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj miód i jajka. Miksuj przez 5 minut.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach, dodawaj do masy maślano-jajecznej. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Całość posyp płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

Ciasto migdałowe z brzoskwiniami

wtorek, lipca 27, 2021

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Ekspresowy i pyszny ryż z dodatkiem cukinii, marchewki, fasolki szparagowej i kukurydzy, którego przygotowanie zajmuje nie dłużej niż 30 minut.
Ryż z warzywami



Ryż z warzywami - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • 2 małe marchewki
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: 110 g)
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne,  curry, słodka papryka
  • olej do smażenia


Ryż z warzywami - przepis:

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, dodaj szczyptę cayenne i smaż do zeszklenia. Dodaj słodką paprykę i curry. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, marchewkę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego!
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

poniedziałek, lipca 26, 2021

Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą

Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą

Wyjątkowo pyszne placuszki z wiórkami kokosowymi, rodzynkami i białą czekoladą.
Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą




Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki rodzynków
  • 50 g białej czekolady
  • dodatkowo: olej do smażenia


Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą - przepis:

  • Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko, cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie zmiksuj. Dodaj rodzynki i startą na dużych oczkach tarki czekoladę. Wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą

Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą


piątek, lipca 23, 2021

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Pyszna cukinia faszerowana kaszą kuskus z dodatkiem pomidorów, papryki i sera mozzarelli. Cukinia faszerowana to wyśmienity pomysł na letni, lekki obiad.
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami




Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami - składniki:

  • 4 niewielkie cukinie
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż z cukinii miąższ. Połówki cukinii oprósz solą.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj przygotowaną kaszę kuskus. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż przez 3 minuty. 
  • Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu. 
  • Cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami

Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami

czwartek, lipca 22, 2021

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem

Pyszne, drobiowe kotlety mielone z dodatkiem chrzanu i ketchupu. :)
Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem



Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem - składniki:   

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2,5 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania + olej do smażenia

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Cebulę drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Do mięsa dodaj chrzan, ketchup, podsmażoną cebulę, jajko, kaszę mannę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę  do lodówki na około 30 minut. 
  • Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej..
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

środa, lipca 21, 2021

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z warstwą zatopionych w galaretce agrestowej jabłek i lekkim kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. To wyśmienite, lekkie i orzeźwiające ciasto! :)
Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)



Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 galaretki agrestowe
  • 900 ml wrzątku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Składniki na masę śmietanową:

  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka
  • około 300 g herbatników maślanych


Ciasto Zielone Jabłuszko - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj masę jabłkową. Do 900 ml wrzątku dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Do jabłek wlej galaretkę, wymieszaj i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę herbatników, kolejno lekko stężałą warstwę jabłkową, kolejno warstwę herbatników, następnie warstwę śmietanową i ponownie warstwę herbatników.
  • Czekoladę mleczną roztop w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko ostudzoną czekoladą polej wierzch ciasta.
  • Ciasto Zielone Jabłuszko wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

Ciasto Zielone Jabłuszko (bez pieczenia)

wtorek, lipca 20, 2021

Sałatka z drobnym makaronem

Sałatka z drobnym makaronem

Pyszna, prosta w przygotowaniu, kolorowa sałatka z drobnym makaronem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem oraz pieczarkami konserwowymi to idealna propozycja na lunch, kolację czy imprezę.
Sałatka z drobnym makaronem


Sałatka z drobnym makaronem - składniki:

  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 5 ogórków konserwowych
  • 10 pieczarek konserwowych
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Sałatka z drobnym makaronem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czerwoną paprykę, rzodkiewkę, ogórki i pieczarki pokrój w kostkę.  
  • Do warzyw dodaj ostudzony makaron i kukurydzę. Dodaj również majonez, jogurt, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z drobnym makaronem

Sałatka z drobnym makaronem


poniedziałek, lipca 19, 2021

Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami

Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami

Zdrowa, delikatna i aromatyczna zupa jarzynowa z dodatkiem domowej zacierki. Pycha! :) 
Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami



Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami- składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka
  • 700-800 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Zupa jarzynowa - przepis na domową zacierkę:

  • 200 g mąki pszennej luksusowej
  • kilka łyżek wody


Zupa jarzynowa z domową zacierką - przepis:

  • Udka oczyść, osusz, przełóż do garnka i zalej dwoma litrami wody. Dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45 minut.
  • W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.
  • Do garnka z mięsem dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotuj przez 5 minut. Kolejno dodaj selera, fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz różyczki kalafiora. Gotuj przez około 10-15 minut - do miękkości warzyw.
  • Przygotuj zacierki. Do mąki dodaj tyle zimnej wody, by powstało gładkie, ale zwarte i dość twarde ciasto, które będzie można zetrzeć na dużych oczkach tarki. Po zagnieceniu ciasta zetrzyj je na tarce i od razu wrzuć do garnka z zupą. Następnie przez 3 minuty gotuj zacierki, cały czas mieszając zupę, by kluseczki się nie posklejały.
  • Dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietany, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlej do niej śmietanę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Zupę podawaj z mięsem z udek.
Smacznego!

sobota, lipca 17, 2021

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Delikatne, aromatyczne, a do tego proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii, które posmakują każdemu. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. :)
Placki z cukinii




Placki z cukinii - składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia  (o wadze około 300 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: kwaśna śmietana 18% + kilka gałązek koperku


Placki z cukinii - przepis:

  • Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dopraw solą, wymieszaj i pozostaw na około 20-30 minut, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij cukinię.
  • Do cukinii dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Smacznego!
Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii

piątek, lipca 16, 2021

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony w marynacie z majonezu z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorków koktajlowych to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Schab pieczony z warzywami





Schab pieczony z warzywami - składniki:

  • 1,6 kg schabu
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 średnich marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego

Schab pieczony z warzywami - przepis:

  • Schab oczyść i osusz.
  • Majonez wymieszaj ze słodką papryką, tymiankiem, pieprzem i solą. Wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj mięso.
  • Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki i poukładaj na mięsie.
  • Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, a cebulę w półplasterki. 
  • Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i pomidorki koktajlowe wymieszaj z liściami laurowymi i zielem angielskim.
  • Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, do mięsa.
  • Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!
Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

środa, lipca 14, 2021

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Puszyste, wilgotne, niesamowicie kremowe bułeczki drożdżowe z jagodami i serkiem mascarpone. 
Drożdżówki z jagodami i mascarpone




Drożdżówki z jagodami i mascarpone - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 70 ml letniego mleka
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g oleju

Jagodzianki z mascarpone - składniki na masę:

  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g jagód

Jagodzianki - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny



Drożdżówki z jagodami i mascarpone - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach około 45 x 20 cm.
  • Mascarpone wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Powstałą mieszanką posmaruj całą powierzchnię ciasta. Następnie równomiernie rozłóż jagody. 
  • Wzdłuż dłuższego boku zwiń ciasto na kształt rolady. Roladę pokrój na 8-10 części. 
  • Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Bułki z jagodami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj. 
  • Ostudzone drożdżówki polukruj.
Smacznego!
Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone


Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl

wtorek, lipca 13, 2021

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad lub kolację. :)
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym




Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym - składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 duże cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 400 g makaronu ryżowego
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa curry, ostra papryka, szczypta cukru
  • olej do smażenia


Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw obficie przyprawą curry i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  • Na patelnię dodaj kurczaka, smaż do zezłocenia. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy, wymieszaj. Duś jeszcze przez 5 minut. Na patelnię wlej śmietankę, wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną cukru. Duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż sos lekko się zredukuje.
  • Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelnię dodaj makaron, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym

niedziela, lipca 11, 2021

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Przedstawiam przepis na niesamowicie pyszne racuchy drożdżowe, które smakują jak pączki! Racuchy są grube, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Bardzo polecam. :)

Racuchy drożdżowe




Racuchy drożdżowe - składniki:

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Racuchy drożdżowe - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto. 
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

sobota, lipca 10, 2021

Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą

Pyszne, soczyste i aromatyczne drobiowe kotlety siekane z dodatkiem mozzarelli. Prosto, szybko i smacznie. :)
Kotlety siekane z mozzarellą





Kotlety siekane z mozzarellą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 125 g mozzarelli (masa po odsączeniu)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka 

Kotlety siekane z mozzarellą - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
  • Do mięsa dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, jajko, majonez, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą

Kotlety siekane z mozzarellą



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger