Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
Przygotuj nadzienie. Ser mascarpone zmiksuj z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i proszkiem budyniowym na jednolitą masę.
Na każdym naleśniku rozsmaruj około 2 łyżek nadzienia, ułóż kilka borówek, zwiń w rulon. Pozostaw około 2-3 łyżek nadzienia do posmarowania wierzchu naleśników.
Zwinięte naleśniki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmaruj pozostałym nadzieniem i posyp borówkami.
Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Wyśmienite, soczyste roladki drobiowe zapiekane z marchewką, mozzarellą i salami. :)
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - składniki:
4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
2 duże marchewki
200 g mozzarelli
8 plastrów salami (użyłam z suszonymi pomidorami)
8 łyżeczek majonezu
sól i pieprz
Roladki drobiowe z marchewką, salami i mozzarellą - przepis:
Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij przez folię spożywczą. Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem.
Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój w plastry.
Na każdym kawałku kurczaka ułóż mozzarellę, salami i pokrojoną w słupki marchewkę. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę.
Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej roladki posmaruj łyżeczką majonezu.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Przepyszne, delikatne, migdałowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to niezawodny pomysł na wyśmienity deser.
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - składniki:
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
4 jajka
270 g mąki
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki bułki tartej
około 400 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
garść płatków migdałowych
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - przepis:
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj miód i jajka. Miksuj przez 5 minut.
Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach, dodawaj do masy maślano-jajecznej.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, dodaj szczyptę cayenne i smaż do zeszklenia. Dodaj słodką paprykę i curry. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 2 minuty.
Na patelnię dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, marchewkę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Smaż przez 5 minut.
Na patelnię dodaj ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Wyjątkowo pyszne placuszki z wiórkami kokosowymi, rodzynkami i białą czekoladą.
Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą - składniki:
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki rodzynków
50 g białej czekolady
dodatkowo: olej do smażenia
Placki kokosowe z rodzynkami i białą czekoladą - przepis:
Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko, cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie zmiksuj. Dodaj rodzynki i startą na dużych oczkach tarki czekoladę. Wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Pyszna cukinia faszerowana kaszą kuskus z dodatkiem pomidorów, papryki i sera mozzarelli. Cukinia faszerowana to wyśmienity pomysł na letni, lekki obiad.
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami - składniki:
4 niewielkie cukinie
1 szklanka kaszy kuskus
1,5 czerwonej papryki
1 cebula
3 średniej wielkości pomidorów
3 ząbki czosnku
100 g sera mozzarella
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatkowo: olej do smażenia
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami - przepis:
Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż z cukinii miąższ. Połówki cukinii oprósz solą.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj przygotowaną kaszę kuskus. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż przez 3 minuty.
Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu.
Cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
dodatkowo: bułka tarta do panierowania + olej do smażenia
Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem - przepis:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju.
Do mięsa dodaj chrzan, ketchup, podsmażoną cebulę, jajko, kaszę mannę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę do lodówki na około 30 minut.
Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej..
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z warstwą zatopionych w galaretce agrestowej jabłek i lekkim kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. To wyśmienite, lekkie i orzeźwiające ciasto! :)
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
3 galaretki agrestowe
900 ml wrzątku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Składniki na masę śmietanową:
750 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
3,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
Pozostałe składniki:
200 g mlecznej czekolady
1/3 szklanki mleka
około 300 g herbatników maślanych
Ciasto Zielone Jabłuszko - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj masę jabłkową. Do 900 ml wrzątku dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Do jabłek wlej galaretkę, wymieszaj i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę herbatników, kolejno lekko stężałą warstwę jabłkową, kolejno warstwę herbatników, następnie warstwę śmietanową i ponownie warstwę herbatników.
Czekoladę mleczną roztop w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko ostudzoną czekoladą polej wierzch ciasta.
Ciasto Zielone Jabłuszko wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Pyszna, prosta w przygotowaniu, kolorowa sałatka z drobnym makaronem, papryką, rzodkiewką, ogórkiem oraz pieczarkami konserwowymi to idealna propozycja na lunch, kolację czy imprezę.
Sałatka z drobnym makaronem - składniki:
1 szklanka drobnego makaronu
1 czerwona papryka
1 pęczek rzodkiewki
5 ogórków konserwowych
10 pieczarek konserwowych
0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
pęczek szczypiorku
przyprawy: sól i pieprz
Sałatka z drobnym makaronem - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czerwoną paprykę, rzodkiewkę, ogórki i pieczarki pokrój w kostkę.
Do warzyw dodaj ostudzony makaron i kukurydzę. Dodaj również majonez, jogurt, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj.
Udka oczyść, osusz, przełóż do garnka i zalej dwoma litrami wody. Dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45 minut.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka z mięsem dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotuj przez 5 minut. Kolejno dodaj selera, fasolkę szparagową żółtą i zieloną oraz różyczki kalafiora. Gotuj przez około 10-15 minut - do miękkości warzyw.
Przygotuj zacierki. Do mąki dodaj tyle zimnej wody, by powstało gładkie, ale zwarte i dość twarde ciasto, które będzie można zetrzeć na dużych oczkach tarki. Po zagnieceniu ciasta zetrzyj je na tarce i od razu wrzuć do garnka z zupą. Następnie przez 3 minuty gotuj zacierki, cały czas mieszając zupę, by kluseczki się nie posklejały.
Dopraw zupę solą, pieprzem i słodką papryką.
Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietany, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlej do niej śmietanę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Delikatne, aromatyczne, a do tego proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii, które posmakują każdemu. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. :)
Placki z cukinii - składniki:
1 średniej wielkości cukinia (o wadze około 300 g)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 pęczka koperku
6 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia
dodatkowo: kwaśna śmietana 18% + kilka gałązek koperku
Placki z cukinii - przepis:
Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dopraw solą, wymieszaj i pozostaw na około 20-30 minut, by cukinia puściła sok.
Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij cukinię.
Do cukinii dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Schab pieczony w marynacie z majonezu z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorków koktajlowych to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Schab pieczony z warzywami - składniki:
1,6 kg schabu
5 łyżek majonezu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki tymianku
1,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
6 ząbków czosnku
5 średnich marchewek
2 małe pietruszki
250 g pomidorków koktajlowych
3 cebule
5 liści laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
Schab pieczony z warzywami - przepis:
Schab oczyść i osusz.
Majonez wymieszaj ze słodką papryką, tymiankiem, pieprzem i solą. Wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj mięso.
Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki i poukładaj na mięsie.
Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, a cebulę w półplasterki.
Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i pomidorki koktajlowe wymieszaj z liściami laurowymi i zielem angielskim.
Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, do mięsa.
Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Puszyste, wilgotne, niesamowicie kremowe bułeczki drożdżowe z jagodami i serkiem mascarpone.
Drożdżówki z jagodami i mascarpone - składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
15 g drożdży
50 g cukru
70 ml letniego mleka
1 jajko rozmiar L
50 g oleju
Jagodzianki z mascarpone - składniki na masę:
125 g serka mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki cukru pudru
200 g jagód
Jagodzianki - składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Drożdżówki z jagodami i mascarpone - przepis:
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach około 45 x 20 cm.
Mascarpone wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Powstałą mieszanką posmaruj całą powierzchnię ciasta. Następnie równomiernie rozłóż jagody.
Wzdłuż dłuższego boku zwiń ciasto na kształt rolady. Roladę pokrój na 8-10 części.
Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Bułki z jagodami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj.
Makaron ryżowy z kurczakiem w sosie pomidorowym - przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw obficie przyprawą curry i odstaw na około 30 minut do lodówki.
Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Na patelnię dodaj kurczaka, smaż do zezłocenia. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy, wymieszaj. Duś jeszcze przez 5 minut. Na patelnię wlej śmietankę, wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną cukru. Duś jeszcze przez kilka minut do momentu, aż sos lekko się zredukuje.
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przedstawiam przepis na niesamowicie pyszne racuchy drożdżowe, które smakują jak pączki! Racuchy są grube, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Bardzo polecam. :)
Racuchy drożdżowe - składniki:
50 g drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
300 ml letniego mleka
100 g roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Racuchy drożdżowe - przepis:
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, aromat waniliowy, roztopione masło, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.