Wyśmienite, maślane, kruche ciastka z przepysznym karmelizowanym słonecznikiem, od których trudno się oderwać. Polecam!
Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem - składniki:
300 g mąki tortowej
200 g masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko rozmiar L
Ciastka ze słonecznikiem - składniki na karmelizowany słonecznik:
250 g ziaren słonecznika
50 g miodu
1/4 szklanki cukru
50 ml śmietany kremówki 30%
40 g masła
Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem - przepis:
Z mąki, cukru, jajka i posiekanego masła zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 4-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka, o średnicy około 6-8 cm.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
W międzyczasie przygotuj karmelizowany słonecznik. Do rondelka dodaj miód, cukier, śmietanę kremówkę i masło. Zagotuj i od tej pory, cały czas mieszając, gotuj mieszankę na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez 4 minuty. Do masy wsyp słonecznik. Wymieszaj. Całość gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Wyjmij ciastka z piekarnika. Na każde ciastko nałóż porcję karmelizowanego słonecznika. Ciastka ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 8 minut.
Przypominają mi moje ulubione ciastka, którymi zajadałam się na studiach. Aż mi się łezka w oku zakręciła :)
OdpowiedzUsuń