Przepyszne, delikatne, migdałowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to niezawodny pomysł na wyśmienity deser.
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - składniki:
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
4 jajka
270 g mąki
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki bułki tartej
około 400 g brzoskwiń - świeżych lub z puszki
garść płatków migdałowych
Ciasto migdałowe z brzoskwiniami - przepis:
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj miód i jajka. Miksuj przez 5 minut.
Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach, dodawaj do masy maślano-jajecznej.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp przesianą bułką tartą. Na cieście ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz