Pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z warstwą zatopionych w galaretce agrestowej jabłek i lekkim kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. To wyśmienite, lekkie i orzeźwiające ciasto! :)
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
3 galaretki agrestowe
900 ml wrzątku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Składniki na masę śmietanową:
750 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
3,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
Pozostałe składniki:
200 g mlecznej czekolady
1/3 szklanki mleka
około 300 g herbatników maślanych
Ciasto Zielone Jabłuszko - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj masę jabłkową. Do 900 ml wrzątku dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku. Do jabłek dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Do jabłek wlej galaretkę, wymieszaj i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż warstwę herbatników, kolejno lekko stężałą warstwę jabłkową, kolejno warstwę herbatników, następnie warstwę śmietanową i ponownie warstwę herbatników.
Czekoladę mleczną roztop w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko ostudzoną czekoladą polej wierzch ciasta.
Ciasto Zielone Jabłuszko wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz