Pyszna cukinia faszerowana kaszą kuskus z dodatkiem pomidorów, papryki i sera mozzarelli. Cukinia faszerowana to wyśmienity pomysł na letni, lekki obiad.
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami - składniki:
- 4 niewielkie cukinie
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1,5 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 3 średniej wielkości pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami - przepis:
- Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż z cukinii miąższ. Połówki cukinii oprósz solą.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj przygotowaną kaszę kuskus. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż przez 3 minuty.
- Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu.
- Cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz