piątek, 23 lipca 2021

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Pyszna cukinia faszerowana kaszą kuskus z dodatkiem pomidorów, papryki i sera mozzarelli. Cukinia faszerowana to wyśmienity pomysł na letni, lekki obiad.
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami




Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami - składniki:

  • 4 niewielkie cukinie
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki wydrąż z cukinii miąższ. Połówki cukinii oprósz solą.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj przygotowaną kaszę kuskus. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż przez 3 minuty. 
  • Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Mozzarellę pokrój w cienkie paski i poukładaj na wierzchu. 
  • Cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami

Cukinia zapiekana z kaszą kuskus i warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz