Szybki i prosty deser składający się z dwóch warstw: owocowej i budyniowej z dodatkiem ubitej śmietanki. Pycha!
Deser budyniowy z owocami - składniki:
300 g mrożonych owoców, np. truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka
0,5 łyżeczki cukru pudru do oprószenia owoców
500 ml mleka
1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
50 g miękkiego masła
150 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
kilka sztuk biszkoptów
Deser budyniowy z owocami - przepis:
Owoce oprósz cukrem pudrem i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozprowadź proszek budyniowy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlej powstałą mieszankę i ugotuj budyń. Pozostaw do ostudzenia.
Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Całość zmiksuj na gładki krem.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w krem budyniowy.
Na dno szklanek lub pucharków wyłóż owoce, kolejno porcję kremu budyniowego, następnie owoce, ponownie warstwę kremu budyniowego, a na samym wierzchu pokruszone biszkopty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz