sobota, 3 lipca 2021

Deser budyniowy z owocami

Szybki i prosty deser składający się z dwóch warstw: owocowej i budyniowej z dodatkiem ubitej śmietanki. Pycha!
Deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami - składniki:

  • 300 g mrożonych owoców, np. truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka 
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru do oprószenia owoców
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 50 g miękkiego masła
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka sztuk biszkoptów



Deser budyniowy z owocami - przepis:

  • Owoce oprósz cukrem pudrem i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
  • W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozprowadź proszek budyniowy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlej powstałą mieszankę i ugotuj budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Całość zmiksuj na gładki krem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w krem budyniowy.
  • Na dno szklanek lub pucharków wyłóż owoce, kolejno porcję kremu budyniowego, następnie owoce, ponownie warstwę kremu budyniowego, a na samym wierzchu pokruszone biszkopty. 
  • Desery wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz