Puszyste, wilgotne, niesamowicie kremowe bułeczki drożdżowe z jagodami i serkiem mascarpone.
Drożdżówki z jagodami i mascarpone - składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 50 g cukru
- 70 ml letniego mleka
- 1 jajko rozmiar L
- 50 g oleju
Jagodzianki z mascarpone - składniki na masę:
- 125 g serka mascarpone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 200 g jagód
Jagodzianki - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Drożdżówki z jagodami i mascarpone - przepis:
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach około 45 x 20 cm.
- Mascarpone wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Powstałą mieszanką posmaruj całą powierzchnię ciasta. Następnie równomiernie rozłóż jagody.
- Wzdłuż dłuższego boku zwiń ciasto na kształt rolady. Roladę pokrój na 8-10 części.
- Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Bułki z jagodami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj.
- Ostudzone drożdżówki polukruj.
Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz