środa, 14 lipca 2021

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Puszyste, wilgotne, niesamowicie kremowe bułeczki drożdżowe z jagodami i serkiem mascarpone. 
Drożdżówki z jagodami i mascarpone




Drożdżówki z jagodami i mascarpone - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 70 ml letniego mleka
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 g oleju

Jagodzianki z mascarpone - składniki na masę:

  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g jagód

Jagodzianki - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny



Drożdżówki z jagodami i mascarpone - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, olej, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach około 45 x 20 cm.
  • Mascarpone wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Powstałą mieszanką posmaruj całą powierzchnię ciasta. Następnie równomiernie rozłóż jagody. 
  • Wzdłuż dłuższego boku zwiń ciasto na kształt rolady. Roladę pokrój na 8-10 części. 
  • Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Bułki z jagodami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj lukier. Do miseczki przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj. 
  • Ostudzone drożdżówki polukruj.
Smacznego!
Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone

Drożdżówki z jagodami i mascarpone


Źródło przepisu: wypiekibeaty.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz