Karkówka pieczona w Coca-Coli, ketchupie i musztardzie to doskonały pomysł na pyszny obiad! Karkówka pieczona w gęstym, słodko-pikantnym sosie jest wyjątkowo miękka, delikatna i aromatyczna. Polecam!
Karkówka w Coca-Coli - składniki:
- 800 g karkówki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka Coca-Coli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Karkówka w Coca-Coli - przepis:
- Karkówkę oczyść,osusz i pokrój w plastry.
- Do miski wlej olej i Coca-Colę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, ketchup, sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładnie połącz ze sobą. Do marynaty włóż plastry karkówki i włóż na całą noc do lodówki (na minimum 8 godzin).
- Na drugi dzień plastry karkówki wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Dziesięć minut przez końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz