czwartek, 22 lipca 2021

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem

Pyszne, drobiowe kotlety mielone z dodatkiem chrzanu i ketchupu. :)
Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem



Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem - składniki:   

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2,5 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania + olej do smażenia

Kotlety mielone z chrzanem i ketchupem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Cebulę drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Do mięsa dodaj chrzan, ketchup, podsmażoną cebulę, jajko, kaszę mannę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę  do lodówki na około 30 minut. 
  • Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej..
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz