sobota, 17 lipca 2021

Placki z cukinii

Delikatne, aromatyczne, a do tego proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii, które posmakują każdemu. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. :)
Placki z cukinii




Placki z cukinii - składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia  (o wadze około 300 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: kwaśna śmietana 18% + kilka gałązek koperku


Placki z cukinii - przepis:

  • Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dopraw solą, wymieszaj i pozostaw na około 20-30 minut, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij cukinię.
  • Do cukinii dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Smacznego!
Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz