Delikatne, aromatyczne, a do tego proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z cukinii, które posmakują każdemu. Idealne na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. :)
Placki z cukinii - składniki:
1 średniej wielkości cukinia (o wadze około 300 g)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 pęczka koperku
6 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz
olej do smażenia
dodatkowo: kwaśna śmietana 18% + kilka gałązek koperku
Placki z cukinii - przepis:
Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż na sito, dopraw solą, wymieszaj i pozostaw na około 20-30 minut, by cukinia puściła sok.
Po upływie powyższego czasu dokładnie odciśnij cukinię.
Do cukinii dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajka, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki z cukinii podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz