wtorek, 27 lipca 2021

Ryż z warzywami

Ekspresowy i pyszny ryż z dodatkiem cukinii, marchewki, fasolki szparagowej i kukurydzy, którego przygotowanie zajmuje nie dłużej niż 30 minut.
Ryż z warzywami



Ryż z warzywami - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • 2 małe marchewki
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: 110 g)
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne,  curry, słodka papryka
  • olej do smażenia


Ryż z warzywami - przepis:

  • Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, dodaj szczyptę cayenne i smaż do zeszklenia. Dodaj słodką paprykę i curry. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, marchewkę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj ryż. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Smacznego!
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz