Schab pieczony w marynacie z majonezu z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorków koktajlowych to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Schab pieczony z warzywami - składniki:
1,6 kg schabu
5 łyżek majonezu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki tymianku
1,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
6 ząbków czosnku
5 średnich marchewek
2 małe pietruszki
250 g pomidorków koktajlowych
3 cebule
5 liści laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
Schab pieczony z warzywami - przepis:
Schab oczyść i osusz.
Majonez wymieszaj ze słodką papryką, tymiankiem, pieprzem i solą. Wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj mięso.
Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki i poukładaj na mięsie.
Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, a cebulę w półplasterki.
Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i pomidorki koktajlowe wymieszaj z liściami laurowymi i zielem angielskim.
Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, do mięsa.
Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz