piątek, 16 lipca 2021

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony w marynacie z majonezu z dodatkiem warzyw: marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorków koktajlowych to świetny pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.
Schab pieczony z warzywami





Schab pieczony z warzywami - składniki:

  • 1,6 kg schabu
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 średnich marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego

Schab pieczony z warzywami - przepis:

  • Schab oczyść i osusz.
  • Majonez wymieszaj ze słodką papryką, tymiankiem, pieprzem i solą. Wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj mięso.
  • Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki i poukładaj na mięsie.
  • Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, a cebulę w półplasterki. 
  • Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę i pomidorki koktajlowe wymieszaj z liściami laurowymi i zielem angielskim.
  • Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, do mięsa.
  • Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!
Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz