Wyśmienita, soczysta pierś z kurczaka, z dużą ilością aromatycznych przypraw, pieczona w rękawie. Idealna na kanapki i nie tylko. :)
Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka (użyłam złocistej z Kamisa, i tą polecam)
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
- Oliwę z oliwek wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
- Mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Wygląda obłędnie i wydaje się bardzo proste. Dla początkującego adepta kulinariów (czytaj - mnie), będzie idealne. Podoba mi się pomysł pokrojenia na plasterki i późniejszego wykorzystania na kanapkach. Dla dzieciaków będzie super, one uwielbiają kurczaka pod warunkiem, że jest odpowiednio przyprawiony. Jedyna wada jaką widzę, to potrzeba wstawienia do lodówki na 8 godzin, chciałabym to jakoś przyspieszyć, żeby móc zrobić „za jednym zamachem”.
OdpowiedzUsuńCzy można jakoś sprawić, aby ominąć ten krok, ale żeby było równie pyszne? :D
Pięknie udekorowane. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :) Pozdrawiam.
UsuńWygląda naprawdę świetnie! Z chęcią wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda to naprawdę super i soczyście. Mam ochotę zrobić to z de voilla.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, smacznie i soczyście! Dziękuję za to!!
OdpowiedzUsuń