wtorek, sierpnia 31, 2021

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Pyszne, bezmięsne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki i sera żółtego, które stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety z kaszy jęczmiennej



Kotlety z kaszy jęczmiennej - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 ugotowane marchewki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów + olej do smażenia


Kotlety z kaszy jęczmiennej - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj ugotowaną marchewkę startą na dużych oczkach tarki, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, jajka, posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła prowansalskie.Dokładnie wymieszaj. 
  • Z przygotowanej masy formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej



poniedziałek, sierpnia 30, 2021

Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Idealne na śniadanie bułki, które dzięki dodatkowi maślanki i majonezu są wyjątkowo miękkie i puszyste. Polecam! :)
Bułki na maślance i majonezie



Bułki na maślance i majonezie - składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 40 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Bułki na maślance i majonezie - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej maślanki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • do posypania: biały i czarny sezam


Bułki na maślance i majonezie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj wodę, mąkę i miód. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, maślankę, majonez, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp białym oraz czarnym sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

niedziela, sierpnia 29, 2021

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Niesamowicie pyszny, wilgotny sernik o kremowej konsystencji z przyjemnym, orzechowym posmakiem uzyskanym za sprawą dodatku do masy serowej cukierków Białe Michałki. :) 
Sernik Biały Michałek


Sernik Biały Michałek - składniki na spód:

  • 225 g kakaowych herbatników 
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła 

Sernik Biały Michałek - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 125 g cukierków Białe Michałki

Sernik Biały Michałek - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 180 g śmietany kremówki 30%
  • opcjonalnie: kilka sztuk Białych Michałków do ozdobienia ciasta

Sernik Biały Michałek - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach dodaj ser i serek mascarpone. Wlej sok z cytryny.
  • Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj. 
  • Cały czas miksując, powoli wlej roztopione masło.
  • Dodaj drobno posiekane cukierki, wymieszaj łyżką. 
  • Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
  • Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewą czekoladową polej wierzch ostudzonego sernika.
Smacznego!
Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek


sobota, sierpnia 28, 2021

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Wyśmienity przepis na naleśniki, pyszna masa serowa i do tego sos truskawkowy... Zapraszam Cię na doskonały przepis na naleśniki z serem i sosem truskawkowym.
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym



Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na masę serową:

  • 500 twarogu (użyłam mielonego, takiego jak na sernik)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego


Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka, cukier waniliowy i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
  • Przygotuj masę serową. Do twarogu dodaj kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos truskawkowy.Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj blenderem na mus.
  • Złóż naleśniki w kopertę. Ser wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
  • Gotowe naleśniki polej sosem truskawkowym. 
Smacznego!
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

czwartek, sierpnia 26, 2021

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Delikatne, pyszne klopsiki z dodatkiem ryżu w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i cukinią.
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym



Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, bazylia, oregano, majeranek
  • olej do smażenia

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj ryż, jajka, sól, pieprz, czosnek suszony, paprykę słodką, paprykę ostrą i majeranek. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz w mące.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż klopsiki na rumiano.
  • Klopsiki przełóż na talerz.
  • Na patelni po smażeniu klopsików, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut, często mieszając.
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wlej śmietanę kremówkę. Wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj wcześniej podsmażone klopsiki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut - do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym


środa, sierpnia 25, 2021

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik krówkowy z dodatkiem orzeszków ziemnych pieczony na kruchym spodzie to wyjątkowe ciasto, idealne na każdą okazję! :)

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi



Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
  • 6 jajek
  • 2 białka
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)

Pozostałe składniki:

  • około 200 g masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)


Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski dodaj mąkę, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka (wraz z białkami pozostałymi po kruchym cieście) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj twaróg, zmiksuj. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę wylej na podpieczony spód.  Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Po całkowitym ostudzeniu posmaruj wierzch sernika masą kajmakową  i posyp orzeszkami ziemnymi. 
Smacznego!
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

wtorek, sierpnia 24, 2021

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka smażone w gęstym cieście naleśnikowym to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Pycha!
Jabłka w cieście



Jabłka w cieście - składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka w cieście - pozostałe składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia


Jabłka w cieście - przepis:

  • Do miski wbij jajka. Ubij na puch. Dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz, wydrąż ze środka gniazda nasienne i pokrój w krążki. 
  • Do miski wsyp cukier i cynamon. Wymieszaj. 
  • Każdy krążek jabłka obtocz w cukrze z cynamonem, a następnie w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

poniedziałek, sierpnia 23, 2021

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką to proste i nieskomplikowane, a zarazem pyszne danie, którego idealnym dopełnieniem jest wyśmienity, kremowy sos serowo-śmietanowy.
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym



Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - składniki:

  • 350 g ulubionego makaronu
  • 1 brokuł
  • 250 g szynki
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 g mozzarelli
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepis na opakowaniu. 
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj pora pokrojonego w półplasterki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 6 minut. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz sól, pieprz, oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Wymieszaj, smaż przez 2 minuty. Wlej śmietanę kremówkę.
  • Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 8 minut - do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodaj makaron i różyczki brokuła.
Smacznego!
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym

niedziela, sierpnia 22, 2021

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z dodatkiem kurczaka i mozzarellą pieczone piekarniku to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad.
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą



Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - składniki:

  • 10 plastrów schabu
  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 650 g)
  • 200 g mozzarelli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • około 4 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, curry, ostra papryka


Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - przepis:

  • Plastry schabu rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, curry i ostrą papryką. 
  • Filety z piersi kurczaka pokrój w paski, a mozzarellę w plastry.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Na każdym plastrze schabu ułóż mozzarellę, dwa paski kurczaka i odrobinę natki pietruszki. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę posmaruj niewielką ilością majonezu, a następnie zawiń w folię aluminiową.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej wodę na wysokość 1 cm. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię aluminiową, by roladki ładnie się zarumieniły.
Smacznego!
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą

sobota, sierpnia 21, 2021

Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Wyśmienite ciasto na biszkopcie z masą budyniową z dodatkiem jabłek i bananów oraz galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Ciasto bananowo-jabłkowe



Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na masę bananowo-jabłkową:

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 jabłka

Pozostałe składniki:

  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 szklanki wrzątku


Ciasto bananowo-jabłkowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę bananowo-jabłkową. W rondelku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj banany i tężejącą galaretkę. Dodaj jabłka, wymieszaj.
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Krem bananowo-jabłkowy wyłóż na biszkopt.
  • Banany obierz i pokrój w plasterki. Do pokrojonych bananów dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj. Banany poukładaj na kremie. Zalej tężejącą galaretkę brzoskwiniową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

piątek, sierpnia 20, 2021

Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika

Wyśmienity, aromatyczny schab w kremowym sosie z piekarnika z dodatkiem marchewki. Pycha! :)
Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, tymianek,

Schab w sosie z piekarnika - składniki na wywar:

  • 750 ml bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka lubczyku

Schab w sosie z piekarnika - składniki na zasmażkę:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki mąki

Schab w sosie z piekarnika - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem oraz tymiankiem. Plastry schabu wstaw na około 8 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry. Smaż przez 5 minut. Cebulę z marchewką ułóż na wierzchu mięsa.
  • Przygotuj wywar. Bulion wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie i lubczyk. Zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wywaru.
  • Wywar przecedź przez sitko. Wywarem zalej mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
  • Plastry schabu wyjmij z naczynia żaroodpornego, a wywar wraz z warzywami przelej do garnka. 
  • Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty. 
  • Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj mięso.
Smacznego!
Schab w sosie z piekarnika

Schab w sosie z piekarnika

czwartek, sierpnia 19, 2021

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Pyszna, świetnie prezentująca się się sałatka warstwowa z drobnym makaronem z dodatkiem szynki, kukurydzy, czerwonej fasoli, jajek i mozzarelli. :)
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (+ np ziołami prowansalskimi). Dodatkowo można dodać do sosu trochę ketchupu.Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych przez producenta. Odcedzamy. Studzimy. Część makaronu rozkładamy na dnie salaterki.Szynkę kroimy w kostkę. Mniej więcej połowę wykładamy na makaron. Smarujemy 1-2 łyżkami sosu.Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy do miski.Wykładamy niewielką ilość makaronu.Następną warstwą są suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub osączona, opłukana na sicie czerwona fasolka.Kolejne warstwy to druga część szynki, znów trochę makaronu oraz kukurydzy. Ponownie wykładamy część sosu,Mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowane i obrane jajka, kroimy w kostkę. Składniki wykładamy na wierzch sałatki.Posypujemy posiekaną zieloną cebulką.


Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - składniki:

  • 400 g drobnego makaronu
  • 300 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 120 g mini mozzarelli
  • szczypiorek z dwóch dymek
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz



Sałatka warstwowa z drobnym makaronem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy.
  • Jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Mozzarellę odsącz z zalewy
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem i ketchupem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Na dno przezroczystej, dużej miski ułóż składniki w następującej kolejności: 1/3 makaronu, 1/2 szynki, sos, 1/2 kukurydzy, 1/3 makaronu, czerwona fasola, 1/2 szynki, 1/3 makaronu, 1/2 kukurydzy, sos, mozzarella, jajka, posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

środa, sierpnia 18, 2021

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie to wyśmienity pomysł na pyszną, soczystą, domową wędlinę. :) 
Pierś z indyka gotowana w majonezie


Pierś z indyka gotowana w majonezie - składniki:

  • 1,2 kg filetu z piersi indyka
  • 3 łyżki soli
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Pierś z indyka gotowana w majonezie - przepis:

  • Filet z piersi indyka oczyść i osusz.
  • Do dużego garnka wlej 3 litry wody. Dodaj sól, pieprz w ziarnach, pieprz ziołowy, cukier, majonez, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Do przygotowanej zalewy przełóż mięso. Garnek przykryj pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. 
  • Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw na bok na 8 godzin.
  • Po upływie powyższego czasu ponownie postaw garnek na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Pozostaw mięso w zalewie do całkowitego ostudzenia.
  • Wyjmij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plasterki.
Smacznego!
Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Pierś z indyka gotowana w majonezie

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger