Pyszne, bezmięsne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki i sera żółtego, które stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety z kaszy jęczmiennej - składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 3 ugotowane marchewki
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów + olej do smażenia
Kotlety z kaszy jęczmiennej - przepis:
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
- Do ostudzonej kaszy dodaj ugotowaną marchewkę startą na dużych oczkach tarki, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, jajka, posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła prowansalskie.Dokładnie wymieszaj.
- Z przygotowanej masy formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.