Pyszne, bezmięsne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki i sera żółtego, które stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety z kaszy jęczmiennej - składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
3 ugotowane marchewki
100 g sera żółtego
2 jajka
0,5 pęczka natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów + olej do smażenia
Kotlety z kaszy jęczmiennej - przepis:
W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
Do ostudzonej kaszy dodaj ugotowaną marchewkę startą na dużych oczkach tarki, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, jajka, posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła prowansalskie.Dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Idealne na śniadanie bułki, które dzięki dodatkowi maślanki i majonezu są wyjątkowo miękkie i puszyste. Polecam! :)
Bułki na maślance i majonezie - składniki na rozczyn drożdżowy:
40 g drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka miodu
Bułki na maślance i majonezie - składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniej maślanki
2 łyżki majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
do posypania: biały i czarny sezam
Bułki na maślance i majonezie - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj wodę, mąkę i miód. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, maślankę, majonez, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp białym oraz czarnym sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Niesamowicie pyszny, wilgotny sernik o kremowej konsystencji z przyjemnym, orzechowym posmakiem uzyskanym za sprawą dodatku do masy serowej cukierków Białe Michałki. :)
Sernik Biały Michałek - składniki na spód:
225 g kakaowych herbatników
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Sernik Biały Michałek - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
7 jajek
200 g cukru pudru
250 g mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
75 g roztopionego i ostudzonego masła
125 g cukierków Białe Michałki
Sernik Biały Michałek - składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
180 g śmietany kremówki 30%
opcjonalnie: kilka sztuk Białych Michałków do ozdobienia ciasta
Sernik Biały Michałek - przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach dodaj ser i serek mascarpone. Wlej sok z cytryny.
Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj.
Cały czas miksując, powoli wlej roztopione masło.
Dodaj drobno posiekane cukierki, wymieszaj łyżką.
Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Wyśmienity przepis na naleśniki, pyszna masa serowa i do tego sos truskawkowy... Zapraszam Cię na doskonały przepis na naleśniki z serem i sosem truskawkowym.
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na masę serową:
500 twarogu (użyłam mielonego, takiego jak na sernik)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na sos truskawkowy:
300 g truskawek
3,5 łyżki cukru trzcinowego
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka, cukier waniliowy i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj.
Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
Przygotuj masę serową. Do twarogu dodaj kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos truskawkowy.Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj blenderem na mus.
Złóż naleśniki w kopertę. Ser wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik krówkowy z dodatkiem orzeszków ziemnych pieczony na kruchym spodzie to wyjątkowe ciasto, idealne na każdą okazję! :)
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na ciasto:
180 g mąki
100 g masła
2 żółtka
3 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi- składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
6 jajek
2 białka
80 g roztopionego i ostudzonego masła
1 duży budyń waniliowy (64 g)
Pozostałe składniki:
około 200 g masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)
Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski dodaj mąkę, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażalnika.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka (wraz z białkami pozostałymi po kruchym cieście) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj twaróg, zmiksuj. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
Masę wylej na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z zimną wodą. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Po całkowitym ostudzeniu posmaruj wierzch sernika masą kajmakową i posyp orzeszkami ziemnymi.
Makaron z brokułami i szynką to proste i nieskomplikowane, a zarazem pyszne danie, którego idealnym dopełnieniem jest wyśmienity, kremowy sos serowo-śmietanowy.
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - składniki:
Makaron z brokułami i szynką w sosie serowym - przepis:
Makaron ugotuj zgodnie z przepis na opakowaniu.
Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez 3 minuty. Dodaj pora pokrojonego w półplasterki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 6 minut. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz sól, pieprz, oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Wymieszaj, smaż przez 2 minuty. Wlej śmietanę kremówkę.
Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 8 minut - do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodaj makaron i różyczki brokuła.
Roladki schabowe z kurczakiem i mozzarellą - przepis:
Plastry schabu rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, curry i ostrą papryką.
Filety z piersi kurczaka pokrój w paski, a mozzarellę w plastry.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Na każdym plastrze schabu ułóż mozzarellę, dwa paski kurczaka i odrobinę natki pietruszki. Kawałki mięsa ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę posmaruj niewielką ilością majonezu, a następnie zawiń w folię aluminiową.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej wodę na wysokość 1 cm. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię aluminiową, by roladki ładnie się zarumieniły.
Wyśmienite ciasto na biszkopcie z masą budyniową z dodatkiem jabłek i bananów oraz galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na biszkopt:
5 jajek rozmiar L
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli
Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na masę bananowo-jabłkową:
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wrzątku
4 banany
4 łyżki soku z cytryny
4 jabłka
Pozostałe składniki:
4 banany
4 łyżki soku z cytryny
2 galaretki brzoskwiniowe
3 szklanki wrzątku
Ciasto bananowo-jabłkowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę bananowo-jabłkową. W rondelku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj banany i tężejącą galaretkę. Dodaj jabłka, wymieszaj.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
Krem bananowo-jabłkowy wyłóż na biszkopt.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Do pokrojonych bananów dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj. Banany poukładaj na kremie. Zalej tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
Schab w sosie z piekarnika - składniki na zasmażkę:
50 g masła
2,5 łyżki mąki
Schab w sosie z piekarnika - przepis:
Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem oraz tymiankiem. Plastry schabu wstaw na około 8 godzin do lodówki.
Po upływie powyższego czasu na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry. Smaż przez 5 minut. Cebulę z marchewką ułóż na wierzchu mięsa.
Przygotuj wywar. Bulion wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie i lubczyk. Zagotuj i gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wywaru.
Wywar przecedź przez sitko. Wywarem zalej mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
Plastry schabu wyjmij z naczynia żaroodpornego, a wywar wraz z warzywami przelej do garnka.
Przygotuj zasmażkę. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, by pozbyć się grudek. Smaż przez 2 minuty.
Zasmażkę przelej do garnka. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez kilka minut, do momentu zgęstnienia sosu.
Pierś z indyka gotowana w majonezie to wyśmienity pomysł na pyszną, soczystą, domową wędlinę. :)
Pierś z indyka gotowana w majonezie - składniki:
1,2 kg filetu z piersi indyka
3 łyżki soli
15 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy sarepskiej
5 ząbków czosnku
1 cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
5 liści laurowych
Pierś z indyka gotowana w majonezie - przepis:
Filet z piersi indyka oczyść i osusz.
Do dużego garnka wlej 3 litry wody. Dodaj sól, pieprz w ziarnach, pieprz ziołowy, cukier, majonez, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki, ziele angielskie i liście laurowe. Dokładnie wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.
Do przygotowanej zalewy przełóż mięso. Garnek przykryj pokrywką. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Garnek zdejmij z kuchenki i odstaw na bok na 8 godzin.
Po upływie powyższego czasu ponownie postaw garnek na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Pozostaw mięso w zalewie do całkowitego ostudzenia.
Wyjmij mięso z zalewy i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na plasterki.