poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Bułki na maślance i majonezie

Idealne na śniadanie bułki, które dzięki dodatkowi maślanki i majonezu są wyjątkowo miękkie i puszyste. Polecam! :)
Bułki na maślance i majonezie



Bułki na maślance i majonezie - składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 40 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Bułki na maślance i majonezie - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej maślanki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • do posypania: biały i czarny sezam


Bułki na maślance i majonezie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj wodę, mąkę i miód. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, maślankę, majonez, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp białym oraz czarnym sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz