Wyśmienite ciasto na biszkopcie z masą budyniową z dodatkiem jabłek i bananów oraz galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na biszkopt:
- 5 jajek rozmiar L
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na masę bananowo-jabłkową:
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wrzątku
- 4 banany
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 jabłka
Pozostałe składniki:
- 4 banany
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3 szklanki wrzątku
Ciasto bananowo-jabłkowe - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę bananowo-jabłkową. W rondelku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj.
- Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj banany i tężejącą galaretkę. Dodaj jabłka, wymieszaj.
- Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
- Krem bananowo-jabłkowy wyłóż na biszkopt.
- Banany obierz i pokrój w plasterki. Do pokrojonych bananów dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj. Banany poukładaj na kremie. Zalej tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz