sobota, 21 sierpnia 2021

Ciasto bananowo-jabłkowe

Wyśmienite ciasto na biszkopcie z masą budyniową z dodatkiem jabłek i bananów oraz galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Ciasto bananowo-jabłkowe



Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na masę bananowo-jabłkową:

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 jabłka

Pozostałe składniki:

  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 szklanki wrzątku


Ciasto bananowo-jabłkowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę bananowo-jabłkową. W rondelku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj banany i tężejącą galaretkę. Dodaj jabłka, wymieszaj.
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Krem bananowo-jabłkowy wyłóż na biszkopt.
  • Banany obierz i pokrój w plasterki. Do pokrojonych bananów dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj. Banany poukładaj na kremie. Zalej tężejącą galaretkę brzoskwiniową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Ciasto bananowo-jabłkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz