Wyśmienite ciasto na biszkopcie z masą budyniową z dodatkiem jabłek i bananów oraz galaretką brzoskwiniową. Pycha!
Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na biszkopt:
5 jajek rozmiar L
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli
Ciasto bananowo-jabłkowe - składniki na masę bananowo-jabłkową:
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wrzątku
4 banany
4 łyżki soku z cytryny
4 jabłka
Pozostałe składniki:
4 banany
4 łyżki soku z cytryny
2 galaretki brzoskwiniowe
3 szklanki wrzątku
Ciasto bananowo-jabłkowe - przepis:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę bananowo-jabłkową. W rondelku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Galaretki cytrynowe rozpuść w 1 szklance wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj 4 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odciśnij z nadmiaru soku.
Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj banany i tężejącą galaretkę. Dodaj jabłka, wymieszaj.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
Krem bananowo-jabłkowy wyłóż na biszkopt.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Do pokrojonych bananów dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj. Banany poukładaj na kremie. Zalej tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz