Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z wyśmienitym kremem śmietankowym z dodatkiem pokruszonych wafelków Grześki i dżemem porzeczkowym. :)
Ciasto Grzesiek - składniki:
- 650 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 5 wafelków Grześki (5 x 48 g)
- około 250 g dżemu porzeczkowego
- około 300 g herbatników kakaowych
Ciasto Grzesiek - przepis:
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników. Na całej powierzchni rozsmaruj dżem porzeczkowy.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cztery wafelki drobno pokrusz, dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką. Połowę kremu wyłóż na dżem porzeczkowy. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch pokrusz pozostałym wafelkiem.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: obzarciuch.pl
super ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitam, a wafelki użyte do ciasta są w czekoladzie czy bez? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńW czekoladzie. :)
UsuńWitam a wafelki sa w czekoladzie i w mlecznej czekoladzie ,jakie mam kupic
OdpowiedzUsuńZ rozpędu druga warstwę herbatników również pokryłam dżemem, czy ciasto nie będzie zbyt kwaśne ? :(
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto mimo to będzie smakowało. Myślę, że zbyt kwaśne nie będzie, chociaż obawiam się, że taka ilość dżemu może nieco przyćmić smak kremu. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńSuper pomysł na łatwe i szybkie ciasto! Dobrze, że nie trzeba go piec, bo w nowej kuchni nie mam jeszcze piekarnika, a ostatnio miałam ochotę przyrządzić jakiś deser. Dopiero w przyszłym tygodniu mają mi montować sprzęt w wyspie kuchennej.
OdpowiedzUsuńCzy znacie może kancelarię frankową pledziewicz ?
OdpowiedzUsuń